
Swahililand ligger i södra Afrika och styrs av monarken, Maswatis III. Varje år när kungen, Maswatis III fyller år blir han hyllad av 200 barbröstade och dansande kvinnor, eller snarare flickor. De flesta är så unga som 14 år. De anses som en heder att få komma och dansa för kungen och en särskilt lyckligt lottad dansare blir även utvald till att bli hans fru. Nu närmar sig kungen 50 år och har över 12 fruar, varav flera en gång var en utvald dansare till kungens födelsedagsfest.
Det som skaver allra värst för en själ som tror på jämställdhet är att innan giftermålet blir av måste kungen försäkra sig om att flickan är fertil och har inte flickan blivit gravid efter ett antal samlag som Kungen och hans anförvanter bestämmer sig för är rimligt, blir det inget giftermål. Födelsedagsfirandet är över för den här gången och kungen får vänta till nästa års födelsedagsfest för att hitta en ny potentiell fru och dansare.
Runt om i vår värld far kvinnor illa eftersom män sitter på makten och bestämmer vilka seder och ritualer som ska upprätthållas. Samhällsystemet i Swaziland är extremt och det är skönt att vara förvissad om, men allt för många samhällen har en samhällsordning där kvinnors möjligheter försämras eftersom män gör anspråk på dem för andra ändamål. Här har vi kommit fram till pudelns kärna.
Våra domstolar har fastnat i ett tänkande som tillåter att kvinnor framställs som objekt. Fortfarande ifrågasätts kvinnors klädsel och uppförande, allt för att försvara eller hitta förmildrande omständigheter för mäns agerande.
Vi läser om oskuldskontroller på våra vårdcentraler där unga kvinnor själva eller genom sina familjer kontaktar läkare och ömsom ber och ömsom hotar tills de har fått ett läkarintyg utskrivit som intygar att den unga kvinnan är oskuld. Vi läser om kommuner som väljer att stänga sina publika badhus för män vissa tider på dygnet eftersom de har resignerat inför mäns förväntade beteende. Observera att det står mäns förväntade beteende och inte faktiska beteende. De allra flesta män ofredar inte kvinnor.
Senaste i raden av konstigheter är när Polisen väljer att ignorerar när unga tjejer utsetts för sexuella övergrepp på en ungdomsfestival, eftersom de känner rädsla för att få en stämpel på sig. Var finns omsorgen om de utsatta unga tjejerna!
Ovan nämnda företeelser är samtliga symtom på bristande jämställdhet där män har oproportionella privilegier och kvinnor har oproportionella umbäranden. Brist på jämställdhet gör att risken för diskriminering av och våld mot kvinnor, ökar. I länder med hög jämställdhet ser vi å andra sidan mindre våld generellt.
Det ter sig därför självklart att uppmana alla till att tänka ett steg längre och inte fastna i idén om en plåsterverksamhet där symtomen och inte sjukdomen blir fokus för uppmärksamhet.
Menar vi allvar med att vi vill ha en jämställd värld, utan tvångsgiftermål, oskuldskontroller och särskilda öppningstider på våra badhus exklusiva för kvinnor, måste vi våga ta steget fullt ut och montera ner denna orättvisa världsbild, eftersom det är en världsbild som skapar skillnader mellan män och kvinnor där män är överordnande individer och kvinnor är ett underordnat kollektiv. Vi, S-kvinnor menar allvar och tar villigt kampen för en rättvis och jämlik värld där kön är utan betydelse för en individs möjlighet att uppnå sina drömmar.
Tonka Frodlund
Ordförande socialdemokraterna Helsingborg och ersättare i Partistyrelsen
Ingela Andersson
2.e vice ordförande Kommunstyrelsen Helsingborg och ordförande i S-kvinnor Helsingborg
Inger Nilsson
Ordförande S-kvinnor Skånedistriktet